Opslag archief gemeenten bij waterschap

door Wout Bareman

TERNEUZEN - De archieven van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten verhuizen zo goed als zeker naar het hoofdkantoor van (nu nog) waterschap Zeeuws-Vlaanderen aan de Kennedylaan in Terneuzen.

Het overleg daarover is nog gaande, maar volgens wethouder Pim Broekhuysen van Terneuzen gaat het die richting op.

Ook dijkgraaf Toine Poppelaars is positief. "Het is een modern gebouw dat voldoet aan nagenoeg alle eisen. Misschien moeten er hier en daar wat aanpassingen worden gepleegd, maar veel zal dat niet zijn. En het is natuurlijk altijd goedkoper dan de aankoop van een bestaand gebouw dat je helemaal moet verbouwen of nieuwbouw."

De gemeenten zijn samen met de Provinciale Archiefinspectie al enkele jaren op zaak naar een geschikte locatie voor het regionale archief. De inspectie streeft naar een publieksgerichter archiefbestel. Daarbij kan digitalisering van een deel van de gemeente-archieven een handje helpen. Wethouder Broekhuysen: "Maar daarnaast hou je natuurlijk het zogenoemde statische archief, al die mappen. Dan gaat het om een lengte van vele kilometers."

De afgelopen paar jaar werden tal van gebouwen geïnspecteerd. Ze bleken stuk voor stuk ongeschikt voor huisvesting van het regionale archief. Broekhuysen: "Aan de opslagruimte voor archieven zijn strenge voorwaarden verbonden. Daardoor vielen bijvoorbeeld het voormalige stadhuis van Sas van Gent en de vroegere kazerne van de marechaussee aan het Sweelinckhof in Terneuzen af. Die kazerne hadden we trouwens ook moeten aankopen en ingrijpend moeten verbouwen."

De gemeente Terneuzen heeft zelf geen problemen met archiefruimte. Die in Axel en Terneuzen voldoen prima. Hulst en Sluis daarentegen kampen met chronisch ruimtegebrek. Broekhuysen: "De portefeuillehouders en de vertegenwoordigers van de provincie zitten eind deze maand weer met elkaar om de tafel. We moeten het niet alleen over de locatie, maar ook over de financiering eens worden. Daarbij kijken we zeker ook hoopvol richting provincie." Het streven is het regionaal archief in de loop van volgend jaar te openen.

 

Overgenomen uit het PZC. http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/7474667/Opslag-archief-gemeenten-bij-waterschap.ece