Expo zeesluis maakt nieuwsgerig

Het is een expositie waar je je niet hoeft te vervelen, deze tentoonstelling over de bouw van de nieuwe zeesluis in Terneuzen. Vanaf begin mei is die te zien in het Portaal van Vlaanderen aan de Binnenvaartweg in Terneuzen.

300_foto_2_expo_zeesluis_pzc_mei_2018.jpgGeraldine Wijffels, woordvoerster van opdrachtgever de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) neemt plaats achter een beeldscherm, waarop je een sluis kunt bedienen. Iets verderop komt de hele geschiedenis van het Terneuzense sluizencomplex en het kanaal Gent Terneuzen voorbij, met authentiek fotomateriaal dat tot de verbeelding spreekt. Het is bijna niet te begrijpen hoe primitief in het begin van de negentiende eeuw de eerste sluizen bij Terneuzen zijn gebouwd.

De Heemkundige Vereniging Terneuzen heeft ons geholpen dit deel, de geschiedenis van toen tot nu, van de expositie te maken.

Op een groot informatiepaneel valt te lezen wat er tot eind 2022 allemaal gaat gebeuren om de nieuwe zeesluis aan te leggen. Het wordt een megaklus. De enorme getallen, alleen al 9,5 miljoen kubieke meter grond moet worden verzet, doen je duizelen.

Alles over de bouw door aannemerscombinatie Sassevaart wordt ook uitgelegd, in woord en beeld.

DFDS, de scheepvaartmaatschappij dat een lijndienst onderhoudt tussen Gent en Götenburg, heeft in China al grotere schepen besteld met het oog op de grotere diepgang en breedte van de nieuwe sluis. 

Het pronkstuk van de tentoonstelling is een maquette van de nieuwe zeesluis van twee bij twee meter. Die is helemaal in 3D geprint. Nog een heel bijzonder iets zijn de speciale brillen waarmee je de nieuwe zeesluis al in volle glorie kunt bekijken. En ook komt er een uitkijkpunt bij de bouwlocatie. Het groet werk begint daar pas volgend jaar.

Tijdens de bouw van de nieuwe sluis zal de expositie evalueren. We willen de mensen nieuwsgierig blijven houden, als dat al nodig is.

bron: PZC Zeeuws-Vlaanderen, mei 2018. Foto's Boaz Timmermans

300_artikel_expo_zeesluis_pzc_mei_2018.jpg